FOTOGRAFIILE CONTEAZA! - de Ionut Petianu


Voi pune in discutie in acest articol o componenta foarte importanta, insa de multe ori neglijata, a procesului de vanzare sau de inchiriere cu succes a locuintei si anume, fotografiile.
Ideeile si sfaturile dezvoltate in continuare, izvorasc din experienta mea ca fotograf, dublata de cea ca agent imobiliar si coroborata cu parerile a zeci de clienti cu care am purtat discutii.

Ca agent imobiliar am fost si sunt in continuare surprins – cu toate ca a trecut mai bine de 5 ani de cand profesez  -  de, mereu aceleasi,  doua intrebari, care imi sunt adresate aproape de fiecare data, la primul contact telefonic cu un client: „Ati vazut proprietatea pe care o prezentati in anunt?”; la raspunsul meu: „ "Binenteles!? ” urmeaza invariabil: ,„Fotografiile sunt reale?" Ca sa ma lamuresc am intrebat: „Care este motivul pentru care ma intrebati acest lucru?”, iar raspunsul a fost foarte simplu: fotografiile proprietatilor prezentate de mine aratau prin comparatie diferit si-i faceau pe cei interesati sa se intrebe daca acestea sunt reale sau nu.

Intrucat cel mai probabil loc unde clientul vine in contact pentru prima data cu proprietatea dumneavoastra este internetul, un set de fotografii corect realizate poate face diferenta intre un anunt atragator si unul peste care acesta trece cu usurinta. Un cumparator doreste o prezentare detaliata a casei si, desi nu inlocuiesc o vizita fizica la proprietate, fotografiile sunt o baza de triere a anunturilor pentru multi. Mai pe scurt: fotografii mai bune, aduc mai multi clienti care va calca pragul, deci veti primi mai multe oferte de cumparare. Exact ceea ce va doriti, nu-i asa?

Pentru a va sprijini, mai jos va voi impartasi cateva trucuri care va vor ajuta in obtinerea unor fotografii excelente.

Lumina
Lumina este foarte importanta intr-o fototografie, o locuinta luminoasa va fi intotdeauna mai atragatoare fata de una intunecoasa, deci faceti fotografiile in timpul zilei si cu toate luminile casei aprinse.

Spatiul
Dupa pret si zona, spatiul este cel mai cautat criteriu dupa care cumparatorii isi selecteaza viitoarea locuinta. Faceti fotografiile dintr-un colt al camerei, incercand sa prindeti in cadru cat mai mult din aceasta. Ideal este un obiectiv larg pentru aparatul de fotografiat sau functia panorama, daca o aveti.

Claritatea
Fotografiile trebuie sa fie clare, asadar daca va tremura mana, folositi un trepied sau sprijiniti aparatul de ceva.

Ordine si curatenie
Intotdeauna faceti putina ordine inainte de sedinta foto. Camerele trebuie sa arate locuibile, insa nu locuite, incercati sa indepartati din cadru obiectele personale(ex: haine, pantofi, sacose, cosmetice etc).

Suprafetele lucioase
Suprafetele lucioase va pot face probleme. Ele reflecta lumina blitului sau chiar pe dumneavoastra. Daca acest lucru se intampla schimbati unghiul de fotografiere.

Plante, fructe, obiecte decorative, culori
Plantele din apartament dau o nota calda in fotografii. La fel si un bol de fructe pe masa. La baie incercati sa folositi prosoape curate si cat mai colorate, insa impachetate frumos. Capacul de la toaleta intotdeauna lasat.

O ultima privire
Inainte de a le atasa unui anunt public verificati cu atentie instantaneele surprinse, astfel incat in acestea sa nu apara ceva nelalocul sau.  

Chiar daca la prima vedere pare ceva complicat, efortul depus isi va aduce cu prisosinta aportul prin atractivitatea crescuta a ofertei dumneavoastra si diferentierea acesteia fata de cele concurente.

Ionut PETIANU

Comentarii

Postări populare